Haluaisin ostaa rotukissan -opas___hedvig.jpg

Mistä etsin?

Mitä ne maksavat ja miksi?

Miksi kissalla pitäisi olla paperit?

… ja vastauksia muihin kysymyksiin

Mistä etsin?

Kaikki rotukissakasvattajat ovat jonkun kattojärjestön alaisia ja heidän tietonsa löytyvät kattojärjestöjen tai niiden alaisten yhdistysten nettisivuilta. Tunnetuimmat kattojärjestöt ovat amerikkalaisia: CFA (Cat Fanciers’ Association, vanhin kaikista, toiminut vuodesta 1906) ja TICA (The International Cat Association, aloitti vuonna 1979), sekä eurooppalaisia: maailman suurin ja konservatiivinen FIFe (Fédération Internationale Féline, toiminut vuodesta 1949) ja WCF (Word Cat Federation, aloitti toimintansa vuonna 1988).
Suomesta löytyy kaikki nämä neljä kattojärjestöä, mutta suurin ja tunnetuin on FIFe, jota edustaa Suomessa Kissaliitto ry (www.kissaliitto.fi). Kissaliiton alaiset yhdistykset voivat olla jäsenyhdistyksiä ja rotuyhdistyksiä.
Jäsenyhdistyksten sivuilta voi helposti löytää paikallisten eri rotujen kasvattajien tietoja ja rotuyhdistykset taas edustavat jonkin tietyn rodun harrastajia.

Tässä on siis ensimmäinen askel unelmakissan etsimiseen:
kattojärjestö – yhdistykset – kasvattajat

Miten voin turvallisesti lähestyä kasvattajaa?

Kasvattajaan voi tutustua kissanäyttelyssä. Näyttelyluettelossa lukee aina kasvattajan tiedot, joten jos tuntuu siltä, että näkemäsi kissa on sellainen josta unelmoit, voit kysyä onko kasvattaja paikalla ja tutustua hänen kanssaan. Joskus on helpompi puhua heti kasvotusten kuin soittaa tuntemattomalle ihmiselle. Osa kasvattajasta ei kuitenkaan käy näyttelyissä usein, joten heidän kanssaan tutustumisen voisi aloittaa soittamalla tai kirjoittamalla sähköpostia.
Jos kasvattajalla on nettisivut, kannattaa niihin tutustua hyvin. Ensimmäisessä puhelussa/ kirjeessä voisi esitellä itsensä, kannattaa kertoa ainakin millainen perhe teillä on, missä asutte, onko kokemusta kissoista ja onko muita lemmikkejä. Kirjeisiin, joissa kysytään ainoastaan pennun hintaa jätetään usein vastaamatta.

Jokainen kasvattaja on iloinen, jos saa henkilökohtaisen kirjeen, eikä sellaista joka on tarkoitettu myös 30 muulle kasvattajalle. Kannattaa mainita myös mihin tarkoitukseen haluaisit pennun: lemmikiksi, näyttelyharrastukseen vai haluaisitko itsekin ryhtyä kasvattajaksi ja etsit itsellesi jalostuskissaa. Lemmikiksi ostettua kissaa ei saa käyttää kasvatukseen tai huvin vuoksi astuttaa naapurin kollilla vaan se täytyy välittömästi steriloida/kastroida.

Tutustuminen kasvattajaan:
näyttely/soitto/s-posti – itsensä esittely – minkälainen pentu hakusessa
(väri, sukupuoli) ja mihin tarkoituksen etsitään


Mitä ja miksi rotukissa maksaa?

Jokainen meistä omistaa passin tai henkilökortin, joka todistaa, että minä olen minä. Kuvittele elämää ilman henkilöpapereita. Täysi kaaos, eikö niin? Sama juttu on myös kissamaailmassa. Sukutaulu todistaa, että tämä kissa on ihan oikeasti se, mitä lukee rekisterikirjassa. Ostamme rotukissoja sen takia, että joku rotu on ulkonäöltään tai luonteeltaan juuri sitä mitä toivomme. Ulkonäkö ja luonteenpiirteet ovat perinnöllisiä. Jos kissan vanhemmat ja isovanhemmat ja isoisoisovanhemmat ovat saman rodun edustajia, niin sinulla on takuu siitä että kissastasi kasvaa saman näköinen. 

Oletko varma että pystyt erottamaan rotupennun sekarotuisesta? Oletko valmis maksamaan jopa 200€ pennusta jonka tausta on tuntematon? Pennun rekisteröinti maksaa vain muutaman kympin, mutta pennun hinta muodostuu menoista, jotka alkavat aikaisemmin, jo ennen kuin pentu edes syntyy. Vaikka kasvatus ei olekaan työ vaan harrastus, niin todellisuudessa se vaatii paljon työtä, aikaa ja rahaa.

Tässä on lyhyt matemaattinen lasku siitä, minkälaiset menot kasvattajalla on jo ensimmäisestä 5 kpl pentueesta (osalle kissoista se on myöskin viimeinen pentue):

1500€ naaraan ostohinta, tuontikulut ja rekisteröinti
500€/vuosi naaraan pito
500€ eläinääkärikulut / terveystutkimukset
600€ astutusmaksu urokselle ja matkakulut
750€ pentujen perusmenot
400€ pentujen ruoka ja hiekka
(menot ovat todellisuudessa suuremmat)

Joten naaraan ensimmäinen pentue maksaa kasvattajalle noin 4250€, jos naaras synnyttää itse, ilman el.lääkärin apua. Jokaisen pennun arvo on noin 850€. Tässä ei ole huomiotu lainkaan kasvattajan työtä, eli vain rahalliset menot. Keskimäärin rotukissan pentu maksaa noin tuhat euroa.

Nyt miettikää mitä näistä menoista poistetaan niin, että hinnaksi tulisi 200€. Ottakaa huomioon että nuo hämärät myyjät eivät harrasta hyväntekeväisyyttä eli saavat myynnistä voittoa. Hyvin usein palstojen kautta ostetut pennut sairastuvat nopeasti uudessa kodissa, pahimmassa tapauksessa kuolevat. Silloin kun pentu sairastuu ja epätoivoinen omistaja yrittää ottaa yhteyttä myyjään, niin puhelinnumero ei vastaa. Silloin tulee aika kirjoittaa sosiaaliseen mediaan seuraava surullinen tarina rakkaasta lemmikistä ja pahasta huijarista. Mutta syyllinen onkin ostaja, joka halusi tulla huijatuksi. Jokainen joka ostaa paperittoman pennun tukee pimeää toimintaa.

Miten edetä kun oikea rotu ja kasvattaja löytyy?

Jos yhteys kasvattajan on luotu ja tuntuu, että ymmärrätte toisianne sekä tulette toimeen, niin siirrytään seuraavaan vaiheeseen unelmapennun hankinnassa. Suurella osalla kasvattajista pentuja on vain silloin tällöin. On siis hyvin mahdollista, että joudutte odottamaan oman pennun syntymää jonkin aikaa. Jos kasvattajalla on pentuja myytävänä ja joku heistä kiinnostaa on parasta sopia vierailu kissalaan. Vierailun aikana voitte tutustua niin kasvattajaan kuin kissalaan ja sen asukkaisiinkin. Osa ostajista ehkä ajattelee, että jalostuskissat asuvat häkeissä. Se ei pidä paikkaansa, sillä Suomessa jalostuskissat ovat yleensä rakkaita perheenjäseniä ja asuvat kasvattajan luona. Jos kasvattaja ei suostu päästämään teitä katsomaan pentua tai jos pentua esitellään jossain käytävällä, niin on syytä olla huolissaan. Yleensä kasvattajat esittelevät ylpeinä omia kissojaan ja pentujaan. 

Jos olette tyytyväisiä pentuihin ja olosuhteisiin ilmoittakaa kasvattajalle, että olette valmiita tarjoamaan pennuille kodin. Varaus vahvistetaan varausmaksulla. Varausmaksu on osa pennun lopullista ostosummaa. Jos suunnitelmanne muuttuvat ja päätätte kuitenkin olla ostamatta pentua, varausmaksu jää kasvattajalle.

Luovutus

Pennut luovutetaan vähintään 14 viikon ikäisinä, vähintään 1 kg painoisina ja sääntöjen mukaisesti rokotettuina. Mikrosiru on pakollinen. Luovutushetkellä kasvattaja luovuttaa pennun rekisteripaperit (sukutaulu/rekisterikirja) uudelle omistajalle, lukuunottamatta osamaksulla ostaville.
Hyvin tärkeä asia on kauppasopimus, joka vahvistaa teidän ja kasvattajan kesken tehdyn kaupan ja sen ehdot. Kissaliiton sivuilla kasvattajalle tarjotaan kauppasopimuslomakkeet, mutta kasvattajalla voi olla myöskin oma kauppasopimuspohja.

Ennen kuin allekirjoitat, lue sopimusehdot rauhassa.

Luovutushetkellä pennulla on:
- rekisterikirja/sukutaulu
- terveystodistukset eläinlääkäriltä
- kauppasopimus


__2onni.jpg